Τι είναι το Holter ρυθμού

Το Holter ρυθμού (ή καταγραφέας ρυθμού) είναι μια συσκευή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να παρακολουθήσει τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν Holter ρυθμού 24 ωρών, 48 ωρών και τελευταία 7 ημερών. (Υπάρχουν και εμφυτεύσιμα Holter, καταγραφείς δηλαδή που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα του ασθενούς, όταν θέλουμε να τον παρακολουθήσουμε για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα 6 ή και 12 μηνών).

Το Holter ρυθμού αποτελείται από ένα μικρό μηχάνημα (μεγέθους από αναπτήρα έως πακέτου τσιγάρων) που φέρει 5 ή 10 καλώδια, τα οποία συνδέονται με το θώρακα του ασθενούς με τη βοήθεια ειδικών “αυτοκόλλητων” που λέγονται patch.

Η χρησιμότητα του Holter είναι για να καταγράψουμε τις διάφορες αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες στην καρδιολογία είναι μια ομάδα διαφορετικών διαταραχών του ρυθμού της καρδιάς, που για να τις διαγνώσουμε πρέπει να τις καταγράψουμε σε χαρτί τη στιγμή που συμβαίνουν. Όσο δεν είναι καταγεγραμμένη μια αρρυθμία, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει ο γιατρός για το ποια αρρυθμία έχει ο ασθενής. Φορώντας λοιπόν αυτόν τον… “κατάσκοπο”, αυξάνεται η πιθανότητα να καταγραφεί η εκάστοτε διαταραχή του ρυθμού. Αν δεν συμβεί όμως η αρρυθμία κατά το χρονικό διάστημα της καταγραφής, το Holter δεν θα καταγράψει τίποτα. Αξία, δηλαδή, έχει το θετικό αποτέλεσμα και όχι το αρνητικό. Γι’ αυτό, σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να ξαναβάλει ο ασθενής Holter δυο, τρεις ή και περισσότερες φορές (μέχρι να καταγραφεί η αρρυθμία).